Explosieve stijging cyberaanvallen in België: "Worden ingezet om onze democratie te ondermijnen"

Er is een hoog aantal meldingen van cyberaanvallen, zo blijkt uit het cijfermateriaal dat het Kamerlid heeft opgevraagd. Vorig jaar heeft het CCB 352 meldingen ontvangen, terwijl dat er in 2022 slechts 94 waren. Een „explosieve stijging”, vindt Vander Elst dan ook. Daaruit blijkt dat ransomware of gijzelsoftware de grootste dreiging vormt. Daarbij versleutelen hackers databestanden van privébedrijven of overheidsinstanties of dreigen ze die te publiceren. In ruil voor losgeld krijgen de slachtoffers de bestanden dan terug. In 2024 waren daar 109 geregistreerde voorvallen van, met kmo’s als grootste slachtoffer.
Pro-Russische hackingsaanvallen
Daarnaast werden er vorig jaar 64 DDOS-aanvallen gemeld. Bij zo’n aanval wordt op korte tijd veel internetverkeer geleid naar websites, waardoor die niet meer bereikbaar zijn. Die aanvallen zijn niet gevaarlijk, maar zorgen voor overbelasting van de servers en hinder voor gebruikers. Het aantal DDOS-aanvallen zit sinds 2022 in de lift: pro-Russische hackers viseren steeds meer Belgische (overheids)websites. Eind vorige maand heeft het Russisch hackerscollectief NoName meerdere cyberaanvallen uitgevoerd, omdat België 1 miljard euro zou hebben aangeboden aan Oekraïne. Daardoor lagen meerdere overheidswebsites plat.
En dat was niet de eerste keer: in oktober vorig jaar werden pro-Russische cyberaanvallen geregistreerd die bedoeld waren om de lokale verkiezingen te ondermijnen. Die aanvallen hebben uiteindelijk geen invloed gehad op de uitslag.
„Oppassen voor hybride oorlogsvoering”
Vander Elst waarschuwt voor hybride oorlogsvoering. Daarbij worden zowel militaire (zoals grondtroepen) als niet-militaire middelen (zoals propaganda en cyberaanvallen) ingezet om de tegenstander te verzwakken en chaos te creëren. De huidige dreigingen tonen aan dat er een versnelling nodig is in de uitvoering van de nationale cyberveiligheidsstrategie.
„Digitale aanvallen worden ingezet om onze democratie te ondermijnen en te destabiliseren”, zegt Vander Elst. „De huidige dreigingen tonen aan dat er een versnelling nodig is in de uitvoering van de nationale cyberveiligheidsstrategie.” Vander Elst pleit dan ook voor de oprichting van een volwaardige ‘cyber component’ binnen het leger.