Vander Elst hekelt gebrek aan structurele middelen voor Defensie in Paasakkoord | OpenVLD

Logo Kjell Vander Elst Kjell Vander Elst

Vander Elst hekelt gebrek aan structurele middelen voor Defensie in Paasakkoord

Federaal parlementslid Kjell Vander Elst (Open Vld) uit scherpe kritiek op het Paasakkoord dat gisteren door de federale regering werd bereikt. Hoewel het akkoord voorziet in een eenmalige injectie van 4 miljard euro voor Defensie, stelt Vander Elst vast dat het om tijdelijke maatregelen gaat zonder structurele garanties op lange termijn.

“We mogen blij zijn dat België eindelijk 2% van het bbp aan Defensie kan presenteren op de NAVO-top in juni, maar laat ons eerlijk zijn: dit is een kunstmatige piek, geen duurzame koerswijziging,” aldus Vander Elst.

De extra middelen zouden onder meer gefinancierd worden via belasting op bevroren Russische tegoeden en een uitzonderlijk dividend van Belfius – maatregelen die per definitie eenmalig zijn. Vander Elst stelt dan ook fundamentele vragen bij de duurzaamheid en geloofwaardigheid van het defensiebeleid van deze regering.

“De minister spreekt op sociale media over 12,2 miljard euro in 2029, maar het akkoord van gisteren gaat enkel tot 2026. Is er dan al een akkoord over die 12,2 miljard, of blijft het bij losse tweets en vrijblijvende ambities?”

Daarnaast wijst het liberale parlementslid op tegenstrijdige communicatie over wat wel of niet meetelt in de NAVO-norm, met specifieke verwijzing naar steun aan Oekraïne. Ook daar blijft duidelijke informatie uit, vindt Vander Elst.

“De regering spreekt over een ‘modelbondgenoot’, vandaag is dat plots een ‘solidaire bondgenoot’. Maar zolang structurele middelen ontbreken, blijft België vooral een onbetrouwbare bondgenoot. Hopelijk worden we deze legislatuur ten minste een ‘structurele bondgenoot’.”

Vander Elst roept de minister op om duidelijkheid te verschaffen over de structurele financiering van Defensie in de komende jaren en eist dat het parlement snel inzicht krijgt in de begrotingsplanning richting 2029. België kan zich geen defensiebeleid permitteren dat afhangt van meevallers en tijdelijke trucs, zo stelt hij.

Juridische kennisgeving | Privacy